Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet
Hoppa till chatbot

Närhälsan Södra torget rehabmottagning

Nu kan du se dina kallelser direkt i mobilen. Logga in på 1177.se, gå till inställningar och välj att i första hand få din information digitalt samt godkänn avisering och delning. Då kommer vården att skicka dina kallelser digitalt, när det är möjligt.

Kontaktuppgifter

Telefontider

måndag
9:00 - 12:00
måndag - fredag
13:00 - 15:00
tisdag
10:00 - 12:00
onsdag - fredag
9:00 - 12:00

Öppettider

måndag
7:30 - 16:00
tisdag
7:30 - 16:00
onsdag
7:30 - 16:00
torsdag
7:30 - 16:00
fredag
7:30 - 15:00

Besöksadress

Kvarngatan 4
503 36 Borås

Boka tid direkt

Tider för att boka ett första besök ligger på 1177 Vårdguidens e-tjänster. Se nedan.
Där kan du boka ett första besök direkt med Mobilt Bank-id (eller lösenord).

För bokning av återbesök är du välkommen att kontakta receptionen via telefon eller använda länken "Skicka meddelande" nedan.

DIN REHABMOTTAGNING

Minska smärtan och bli starkare

Det kan finnas många orsaker till att du känner dig begränsad eller har ont;
medfödd skada, idrottsskada, stress, operation, stroke, handskada, artros eller långvarig smärta. Oavsett om du vill ha ett mer aktivt liv eller du vill klara din vardag bättre är du välkommen till vår rehabmottagning.

Vi hjälper dig att nå dina mål utifrån dina förutsättningar. Du är expert på din kropp och tillsammans tar vi fram en rehabiliteringsplan eller ett träningsprogram som passar just dig.

Du behöver ingen remiss för att träffa fysioterapeut/sjukgymnast eller arbetsterapeut. 

Tid bokar du via webben eller genom att ringa oss. Från 1 april 2024 har vi nya avgifter, aktuella patientavgifter hittar du på 1177.se.

Om du inte kan komma på en bokad tid måste du avboka senast 24 timmar innan det planerade besöket. Kontakta din rehabmottagning via telefon eller 1177 e-tjänster. I stället för att avboka kan du via telefon boka om besöket till ett digitalt besök om det skulle passa dig bättre.

Vad vi behandlar

Behandling med akupunktur används främst i smärtlindrande syfte. Nålsticken aktiverar kroppens produktion av smärtstillande ämnen och/eller spärrar smärtimpulser.

Vid KOL och andra sjukdomar som påverkar andningen, exempelvis astma, kan vi hjälpa dig med andningstekniker och om hur du kan vara fysiskt aktiv och hantera vardagen på bästa sätt.

En gemensam kartläggning görs av dina vardagliga aktiviteter och därefter kan du får råd och hjälp med träning eller kompensatoriska åtgärder.

Du får lära dig mer om artros, vilka behandlingsmetoder som finns och vad du själv kan göra för att må bättre. Du får kunskap, stöd och vägledning om vad du kan göra för att lindra smärta och förbättra din rörlighet. Du får hjälp med träningsprogram och att anpassa dina aktiviteter till den nivå som passar dig. 

På vår enhet arbetar fysioterapeuter och arbetsterapeuter med fördjupad kunskap inom rehabilitering för barn i alla åldrar. 

Vi tar emot barn som:

 • har ont eller skadat sig
 • har smärta och/eller spänningsproblematik
 • går på tå eller har andra avvikande gångmönster
 • är spädbarn med skallasymmetri, torticollis eller kolik
 • har övervikt eller fetma
 • har motoriska svårigheter
 • har sömnsvårigheter
 • har stressrelaterad och/eller psykisk ohälsa
 • behöver hjälp med tid och struktur 

Ring vår reception för att boka en tid eller vid frågor.

Matprat

I filmerna nedan berättar dietisten Maria om matvanor, struktur kring måltider samt tips och trix. Det finns 4 filmer, samma innehåll på olika språk. Se den som är på ditt språk. If english is your native language please turn on subtitles in the swedish film. 

Har du drabbats av en handskada eller har besvär från händer med smärta, svullnad eller domningar. Efter bedömning får du anpassade åtgärder. Vi kan även hjälpa dig med avgipsningar.

Under och efter graviditeten är det vanligt med smärta från rygg och bäcken. Även domningar i hand och fingrar kan förekomma. Vi kan hjälpa dig med lämliga åtgärder för att minska dessa besvär.

Har du svårt att somna, har oregelbunden sömn eller vaknar för tidigt? Vi ger dig ökad kunskap om sömn och hur du kan hantera dina sömnbesvär. Det kan handla om att kartlägga dina sömnvanor, hur du kan bli hjälpt av fysisk aktivitet eller olika avspänningstekniker.

Om du har varit sjuk i covid-19 och har kvarvarande symtom med till exempel andningsbesvär, trötthet, nedsatt balans, oro, ångest eller sömnsvårigheter kan rehab hjälpa dig tillbaka.

Kom igång med rehabilitering efter en operation vid exempelvis frakturer, höft- eller knäplastik. Vi kan erbjuda dig digitalt besök eller hembesök för att du skall komma igång snabbt med din rehabilitering.

Få råd och tips om hur du på bästa sätt gör dina vardagliga aktiviteter för att minska smärta och belasta kroppen på ett skonsamt sätt.

Fallolyckor är vanligt och kan orsaka stora skador och förlorad självständighet. Genom balansträning och bedömning av vardagliga aktiviteter samt översyn av hemmet kan fallrisker minskas.  

Upplever du att det kan vara svårt att hålla balansen eller är du orolig för att ramla? Med träning kan du förbättra både balans och styrka. Balansträningen utgår från din förmåga och har olika svårighetsgrader för att kunna utmana din balans på en lagom nivå. Du får även råd om hur du i vardagen kan minska risken att falla.

Vid värk, svullnad och/eller domningar kan en bedömning av handbesvär och handskador göras. Behandling kan vara träning, avgipsning, utprovning av ortoser/stödbandage, värmebehandling med paraffin och/eller ergonomisk rådgivning.

Vid behov kan vi göra hembesök.

Vid en funktionsnedsättning (kortare eller längre tid) kan hjälpmedel behövas för att underlätta vardagen. Du kan även behöva hjälpmedel inför en operation. Efter en bedömning kan du få ett lämpligt hjälpmedel utprovat.

Vid besvär med urinläckage, täta trängningar, avföringsläckage eller smärtproblematik kan träning av bäckenbotten minska besvären. Du får råd om hur du hanerar besvären samt samt hur du tränar bäckenbottenmuskulaturen.

Smärta som varar en längre tid kan göra att du får sämre hälsa och livskvalitet. Smärtan kan leda till trötthet, stelhet, sömnstörningar och svårigheter att utföra dagliga aktiviteter. Hos oss får du kunskap om hur smärta fungerar och får hjälp med behandling, till exempel avspänning eller fysisk aktivitet.

Har du svårigheter med att ta initiativ, planera, organisera/strukturera, minnas eller att koncentrera dig? Vi kartlägger och ser över hur du kan hantera situationer eller aktiviteter som upplevs som svåra. 

Vid behov görs en strukturerad kognitiv utredning av viktiga funktioner i hjärnan som krävs vid bilkörning (till exempel uppmärksamhet, tankemässig flexibilitet, koncentration och uthållighet). Bedömningen sammanställs och kan användas som rekommendation om fortsatt bilkörning eller inte. 

Metoden innebär enkla övningar med fokus på hållning, andning och mental närvaro. Målet med metoden är att minska spänningar, att använda kroppen på ett skonsamt sätt, att öka självkänsla och välmående i både kropp och själ.

Bli bättre på att ta mer medvetna val och beslut istället för att handla på ”autopilot”. Medveten närvaro innebär ett förhållningssätt som uttrycker att vi är uppmärksamma på det som sker i nuet, utan att bedöma det.

Vid skada eller problem som uppstått efter idrott eller träning kan du få hjälp med att komma tillbaka. Efter undersökning lägger vi gemensamt upp en personlig plan för din rehabilitering så att du så snart som möjligt kan börja träna igen vare sig du tränar på elitnivå eller för att må bra.

Vid neurologisk sjukdom eller skada får du hjälp med åtgärder, behandling och träning. Det kan gälla vid långvarig sjukdom eller efter en sjukhusperiod.

Behandlingen kan bestå av undervisning, träning, smärtlindring samt bedömning av hjälpmedelsbehov för att förebygga/minska besvär och smärta.

Fysisk träning är viktig för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Fysisk träning är också en viktig del i rehabiliteringen vid hjärt- och kärlsjukdomar. Tillsammans anpassar vi träningen till rätt nivå utifrån dina förutsättningar.

Få råd om hur du kan använda din telefon eller surfplatta för ökad struktur eller andra behov för att underlätta vardagliga aktiviteter.

Smärta i rygg eller nacke är vanligt förekommande. Efter undersökning får du råd om hur du kan lindra smärta, öka din rörlighet, styrka och stabilitet för att minska och förebygga besvär. Vid behov kan du också få hjälp med smärtlindrande behandling.

Har ditt barn kolik? Behandling med aktupunktur kan ges i smärtlindrande syfte.

Stress som pågår under en längre tid kan påverka din hälsa och ditt välmående. Hos oss får du lära dig mer om stress, hur du skapar struktur som kan ge balans mellan aktivitet och vila i vardagen. Fysisk aktivitet och olika former av avspänning är också bra redskap att ha för att minska stress.

Genom att balansera vardagliga aktiviteter kan förbättrad stresshantering uppnås. Till exempel genom metoden Vardagsrevidering- ReDO.

Yrsel kan uppstå av olika orsaker. Hos oss kan du få stöd med bedömning och rehabilitering av dina yrselbesvär.

Ångest är en intensiv känsla av obehag och oro som känns i kroppen. Du får lära dig hur dina tankar och känslor påverkar kroppens reaktioner. Du får också lära dig övningar och tekniker som du kan använda för att hejda eller förebygga ångestanfall.

Om du har ett behov av att förändra din kost eller ätbeteende kan bedömning och behandling ges individuellt eller i grupp.

ARBETSTERAPEUT

Mer flyt i vardagen

Har du svårt att klara av din vardag, ditt arbete eller din fritid? Vår arbetsterapeut hjälper dig att hitta lösningar och nya sätt att få en fungerande vardag och ett så aktivt liv som möjligt.

Tillsammans gör vi en personlig rehabiliteringsplan med aktiviteter och träning. Det kan handla om:

 • hur du får bättre struktur och balans i din vardag
 • led- och handträning
 • träning av minne, uppmärksamhet och problemlösning
 • hur din bostad kan anpassas för att underlätta ditt dagliga liv
 • ergonomisk rådgivning och tekniker för att använda kroppen på rätt sätt

Hjälpmedel

Ibland räcker det inte med vilja eller träning. Då kan arbetsterapeuten hjälpa dig med att prova ut personliga hjälpmedel som gör din vardag enklare. 

Hjälpmedel

FYSIOTERAPEUT / SJUKGYMNAST

Minska smärta och bli starkare

Hos vår fysioterapeut/ sjukgymnast får du en personlig plan för din rehabilitering med aktiviteter och träning som kan hjälpa dig att må bättre, göra dig starkare och bidra till ett mer aktivt liv.

Behandling hos fysioterapeut/sjukgymnast kan hjälpa om du till exempel har:

 • smärta i nacke, axlar, rygg
 • stela leder och spända muskler
 • idrotts- och motionsskador
 • neurologiska sjukdomar

Stress och oro kan ge smärta i kroppen. Då kan metoder som stresshantering och avslappningsövningar hjälpa.

Dina behov avgör vilken behandling och träning som passar dig bäst; på egen hand eller i grupp, hemma eller hos oss.

 

Vårdval rehab

Enheten ingår i Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Det innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till.

Aktuellt från NärhälsanChatta med Liv chatbot logo