Närhälsan Södra torget rehabmottagning

Boka tid

Besök oss på mottagningen eller träffa oss digitalt i appen.

E-tjänster

Ändra eller avboka tid och andra digitala ärenden.

Kontakta oss

Telefonnummer

Telefontider

  • måndag 9:00 - 12:00
  • måndag - fredag 13:00 - 15:00
  • tisdag 10:00 - 12:00
  • onsdag - fredag 9:00 - 12:00
Visa fler uppgifter Dölj fler uppgifter För Närhälsan Södra torget rehabmottagning

Besök

Öppettider

  • måndag 7:30 - 16:00
  • tisdag 7:30 - 16:00
  • onsdag 7:30 - 16:00
  • torsdag 7:30 - 16:00
  • fredag 7:30 - 15:00

Besöksadress

Kvarngatan 4
503 36 Borås
Visa fler uppgifter Dölj fler uppgifter För Närhälsan Södra torget rehabmottagning

Visa adress på Google Maps

Visa adress på Google Maps

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Närhälsan Solhem rehabmottagning Södra torget vårdcentral
Kvarngatan 4
503 36 Borås

Enhetschef

Viktoria Pärleholt
072-202 71 49
viktoria.parleholt@vgregion.se

Verksamhetschef
Malin Anell
070-082 29 65
malin.anell@vgregion.se

Ett rörligare, ​ starkare, skönare liv​

På en rehabmottagning får du hjälp att förbättra ditt välbefinnande. Om du har smärta eller besvär efter en skada eller operation, eller om du lider av stress och sömnsvårigheter, är du välkommen hit. Tillsammans med dig gör vi en personlig plan för din rehabilitering, så att du kan leva ett mer aktivt liv.

Du behöver inte söka via vårdcentralen, utan kan vända dig direkt till oss på rehab.

Mamma tränar med sitt barn.

Vad vi behandlar

På rehabmottagningen kan du få stöd, råd och behandling vid olika besvär. Nedan kan du läsa om vilka utbud och behandlingar som finns på mottagningen:

Andningsbesvär

Vid KOL och andra sjukdomar som påverkar andningen, exempelvis astma, kan vi hjälpa dig med andningstekniker och om hur du kan vara fysiskt aktiv och hantera vardagen på bästa sätt.


Artrosskola

Du får lära dig mer om artros, vilka behandlingsmetoder som finns och vad du själv kan göra för att må bättre. Du får kunskap, stöd och vägledning om vad du kan göra för att lindra smärta och förbättra din rörlighet. Du får hjälp med träningsprogram och att anpassa dina aktiviteter till den nivå som passar dig. 


Balanssvårighet

Upplever du att det kan vara svårt att hålla balansen eller är du orolig för att ramla? Med träning kan du förbättra både balans och styrka. Balansträningen utgår från din förmåga och har olika svårighetsgrader för att kunna utmana din balans på en lagom nivå. Du får även råd om hur du i vardagen kan minska risken att falla.


Barn

På vår enhet arbetar fysioterapeuter och arbetsterapeuter med fördjupad kunskap inom rehabilitering för barn i alla åldrar. 

Vi tar emot barn som:

  • har ont eller skadat sig
  • har smärta och/eller spänningsproblematik
  • går på tå eller har andra avvikande gångmönster
  • är spädbarn med skallasymmetri, torticollis eller kolik
  • har övervikt eller fetma
  • har motoriska svårigheter
  • har sömnsvårigheter
  • har stressrelaterad och/eller psykisk ohälsa
  • behöver hjälp med tid och struktur 

Ring vår reception för att boka en tid eller vid frågor.

Matprat

I filmerna nedan berättar dietisten Maria om matvanor, struktur kring måltider samt tips och trix. Det finns 4 filmer, samma innehåll på olika språk. Se den som är på ditt språk. If english is your native language please turn on subtitles in the swedish film. 


Basal kroppskännedom

Metoden innebär enkla övningar med fokus på hållning, andning och mental närvaro. Målet med metoden är att minska spänningar, att använda kroppen på ett skonsamt sätt, att öka självkänsla och välmående i både kropp och själ.


Besvär under och efter graviditet

Under och efter graviditeten är det vanligt med smärta från rygg och bäcken. Även domningar i hand och fingrar kan förekomma. Vi kan hjälpa dig med lämliga åtgärder för att minska dessa besvär.


Bäckenbottenbesvär

Vid besvär med urinläckage, täta trängningar, avföringsläckage eller smärtproblematik kan träning av bäckenbotten minska besvären. Du får råd om hur du hanerar besvären samt samt hur du tränar bäckenbottenmuskulaturen.


Efter operation

Kom igång med rehabilitering efter en operation vid exempelvis frakturer, höft- eller knäplastik. Vi kan erbjuda dig digitalt besök eller hembesök för att du skall komma igång snabbt med din rehabilitering.


Ergonomisk rådgivning

Få råd och tips om hur du på bästa sätt gör dina vardagliga aktiviteter för att minska smärta och belasta kroppen på ett skonsamt sätt.


Fallprevention

Fallolyckor är vanligt och kan orsaka stora skador och förlorad självständighet. Genom balansträning och bedömning av vardagliga aktiviteter samt översyn av hemmet kan fallrisker minskas.  


Handbesvär

Vid värk, svullnad och/eller domningar kan en bedömning av handbesvär och handskador göras. Behandling kan vara träning, avgipsning, utprovning av ortoser/stödbandage, värmebehandling med paraffin och/eller ergonomisk rådgivning.


Handskador

Har du drabbats av en handskada eller har besvär från händer med smärta, svullnad eller domningar. Efter bedömning får du anpassade åtgärder. Vi kan även hjälpa dig med avgipsningar.


Hembesök

Vid behov kan vi göra hembesök.


Hjälpmedel

Vid en funktionsnedsättning (kortare eller längre tid) kan hjälpmedel behövas för att underlätta vardagen. Du kan även behöva hjälpmedel inför en operation. Efter en bedömning kan du få ett lämpligt hjälpmedel utprovat.


Hjärt- och kärlsjukdom

Fysisk träning är viktig för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Fysisk träning är också en viktig del i rehabiliteringen vid hjärt- och kärlsjukdomar. Tillsammans anpassar vi träningen till rätt nivå utifrån dina förutsättningar.


Kognitiva svårigheter

Har du svårigheter med att ta initiativ, planera, organisera/strukturera, minnas eller att koncentrera dig? Vi kartlägger och ser över hur du kan hantera situationer eller aktiviteter som upplevs som svåra. 


Körförmågebedömningar

Vid behov görs en strukturerad kognitiv utredning av viktiga funktioner i hjärnan som krävs vid bilkörning (till exempel uppmärksamhet, tankemässig flexibilitet, koncentration och uthållighet). Bedömningen sammanställs och kan användas som rekommendation om fortsatt bilkörning eller inte. 


Långvarig smärta

Smärta som varar en längre tid kan göra att du får sämre hälsa och livskvalitet. Smärtan kan leda till trötthet, stelhet, sömnstörningar och svårigheter att utföra dagliga aktiviteter. Hos oss får du kunskap om hur smärta fungerar och får hjälp med behandling, till exempel avspänning eller fysisk aktivitet.


Medveten närvaro/ Mindfulness

Bli bättre på att ta mer medvetna val och beslut istället för att handla på ”autopilot”. Medveten närvaro innebär ett förhållningssätt som uttrycker att vi är uppmärksamma på det som sker i nuet, utan att bedöma det.


Motions- och idrottsskador

Vid skada eller problem som uppstått efter idrott eller träning kan du få hjälp med att komma tillbaka. Efter undersökning lägger vi gemensamt upp en personlig plan för din rehabilitering så att du så snart som möjligt kan börja träna igen vare sig du tränar på elitnivå eller för att må bra.


Neurologisk sjukdom eller skada

Vid neurologisk sjukdom eller skada får du hjälp med åtgärder, behandling och träning. Det kan gälla vid långvarig sjukdom eller efter en sjukhusperiod.


Postcovid

Om du har varit sjuk i covid-19 och har kvarvarande symtom med till exempel andningsbesvär, trötthet, nedsatt balans, oro, ångest eller sömnsvårigheter kan rehab hjälpa dig tillbaka.


Reumatiska besvär

Behandlingen kan bestå av undervisning, träning, smärtlindring samt bedömning av hjälpmedelsbehov för att förebygga/minska besvär och smärta.


Rygg- och nackbesvär

Smärta i rygg eller nacke är vanligt förekommande. Efter undersökning får du råd om hur du kan lindra smärta, öka din rörlighet, styrka och stabilitet för att minska och förebygga besvär. Vid behov kan du också få hjälp med smärtlindrande behandling.


Rådgivning kring vardagsteknologi

Få råd om hur du kan använda din telefon eller surfplatta för ökad struktur eller andra behov för att underlätta vardagliga aktiviteter.


Spädbarnskolik

Har ditt barn kolik? Behandling med aktupunktur kan ges i smärtlindrande syfte.


Stress

Stress som pågår under en längre tid kan påverka din hälsa och ditt välmående. Hos oss får du lära dig mer om stress, hur du skapar struktur som kan ge balans mellan aktivitet och vila i vardagen. Fysisk aktivitet och olika former av avspänning är också bra redskap att ha för att minska stress.


Stress i vardagen

Genom att balansera vardagliga aktiviteter kan förbättrad stresshantering uppnås. Till exempel genom metoden Vardagsrevidering- ReDO.


Svårighet att hantera vardagen

En gemensam kartläggning görs av dina vardagliga aktiviteter och därefter kan du får råd och hjälp med träning eller kompensatoriska åtgärder.


Sömnsvårigheter

Har du svårt att somna, har oregelbunden sömn eller vaknar för tidigt? Vi ger dig ökad kunskap om sömn och hur du kan hantera dina sömnbesvär. Det kan handla om att kartlägga dina sömnvanor, hur du kan bli hjälpt av fysisk aktivitet eller olika avspänningstekniker.


Yrsel

Yrsel kan uppstå av olika orsaker. Hos oss kan du få stöd med bedömning och rehabilitering av dina yrselbesvär.


Ångest

Ångest är en intensiv känsla av obehag och oro som känns i kroppen. Du får lära dig hur dina tankar och känslor påverkar kroppens reaktioner. Du får också lära dig övningar och tekniker som du kan använda för att hejda eller förebygga ångestanfall.


Övervikt

Om du har ett behov av att förändra din kost eller ätbeteende kan bedömning och behandling ges individuellt eller i grupp.



Fysioterapi

Minska smärta och bli starkare

Hos vår fysioterapeut/ sjukgymnast får du en personlig plan för din rehabilitering med aktiviteter och träning som kan hjälpa dig att må bättre, göra dig starkare och bidra till ett mer aktivt liv.

Behandling kan hjälpa om du till exempel har:

  • smärta i nacke, axlar, rygg
  • stela leder och spända muskler
  • idrotts- och motionsskador
  • neurologiska sjukdomar
  • stress och oro kan ge smärta i kroppen. Då kan metoder som stresshantering och avslappningsövningar hjälpa.

Dina behov avgör vilken behandling och träning som passar dig bäst; på egen hand eller i grupp, hemma eller hos oss.


Arbetsterapi

Mer flyt i vardagen

Har du svårt att klara av din vardag, ditt arbete eller din fritid? Vår arbetsterapeut hjälper dig att hitta lösningar och nya sätt att få en fungerande vardag och ett så aktivt liv som möjligt.

Tillsammans gör vi en personlig rehabiliteringsplan med aktiviteter och träning. Det kan handla om:

  • hur du får bättre struktur och balans i din vardag
  • hur din bostad kan anpassas för att underlätta ditt dagliga liv
  • ergonomisk rådgivning och tekniker för att använda kroppen på rätt sätt
  • led- och handträning

Hjälpmedel

Ibland räcker det inte med vilja eller träning. Då kan arbetsterapeuten hjälpa dig med att prova ut personliga hjälpmedel som gör din vardag enklare.


Besök hos oss

Inför eller efter ditt besök hos oss kan det vara så att du har frågor. Vi har samlat vanliga frågor och svar kring ditt besök på våra mottagningar och hoppas det ska hjälpa dig. 

Hur bokar jag en tid?

Om du vill boka en tid kan du göra det direkt via mottagningens hemsida genom att använda e-tjänsterna. På hemsidan hittar du också mer information om olika kontaktvägar. Det går också bra att ringa för att få hjälp med att boka en tid. 


Hur avbokar jag min tid?

Om du inte kan komma på en bokad tid måste du avboka senast 24 timmar innan det planerade besöket. Kontakta din mottagning via telefon eller 1177 e-tjänster.

Om du uteblir från ett bokat besök utan att höra av dig får du betala samma avgift som den patientavgift du skulle ha betalat. Om du uteblir från ett besök där du inte skulle ha betalat patientavgift får du betala 100 kronor.


Kan jag kontakta er digitalt?

Alla Närhälsans mottagningar är anslutna till 1177 e-tjänster där du bland annat kan kontakta mottagningen, av/omboka tid och förnya recept. Utbudet kan variera och du hittar e-tjänsterna på din mottagnings hemsida. 

Läs mer om e-tjänsterna i 1177.se


Checka in själv - hur funkar det?

På alla Närhälsans mottagningar kan du checka in med mobilen om du har ett bokat besök.

  • Skanna QR-koden med mobilkameran
  • Logga in med BankID
  • Checka in ditt besök
  • Betala med Swish eller betalkort
  • Klart!

Nu slipper du köa till receptionen och kan slå dig ner och vänta i anvisat väntrum.


Hur gör jag för att lista mig?

Du väljer vilken vårdcentral du vill lista dig hos via e-tjänsterna på 1177.se. Valet är personligt och varje familjemedlem behöver välja vilken vårdcentral som man vill tillhöra. För barn upp till 16 år är det vårdnadshavaren som väljer. Listar du ditt barn hos en vårdcentral så ansluts barn som är under 6 år automatiskt till vårdcentralens barnavårdscentral.

Du som är förälder till barn under 13 år och agerar ombud åt ditt barn kan gå in under inställningar på barnets konto för att godkänna avisering. Läs mer om att göra ditt barns vårdärenden via nätet.

Om du inte gör ett aktivt val blir du automatiskt listad på den vårdcentral som ligger närmast din folkbokföringsadress.

Våra rehabmottagning kan du ta kontakt med direkt och du behöver varken vara listad eller ha en remiss.


Behöver jag ta med legitimation?

Ja ta alltid med din legitimation när du besöker Närhälsans mottagningar. För att driva en patientsäker vård är det viktigt att vi vet att vi behandlar rätt person. Du kan legitimera dig med giltigt körkort, pass eller annan ID-handling.


Vad kostar det?

Nya patientavgifter gäller all hälso- och sjukvård i Västra Götalandsregionen från 1 april 2024. Det innebär bland annat att patientavgift tas ut vid medicinsk bedömning/sjukvårdsrådgivning via telefon eller digital kontakt.

Läs mer om de nya avgifterna här

För de flesta vårdbesök behöver du betala en patientavgift och vi ser helst att du betalar med kort. Det kostar inget för barn och ungdomar till och med 19 år, samt för patienter fyllda 85 år. 

Har du högkostnadskort? Glöm inte att ta med det när du besöker oss.

Vill du ha mer information om avgifter eller fråga om din faktura? 
Då kan du ringa 010-441 04 00 måndag-fredag kl. 09.00-12.00

Läs mer om betalning och priser på 1177.se

Läs mer om högkostnadsskydd på 1177.se


Hur lämnar jag synpunkter på vården?

Vi vill gärna veta vad du som patient eller närstående tycker om den vård du får. Dina synpunkter är viktiga för oss och hjälper oss att förbättra vår verksamhet. Läs mer om hur du lämnar synpunkter.


Hur kan jag ta del av min journal?

Allt vi gör för att hjälpa dig skrivs in ​i din patientjournal. Anteckningarna beskriver din vård och behandling, ​men också eventuell sjukdomshistoria, resultaten av de undersökningar du gjort och vilka läkemedel du tar.​

​Du har rätt att ta del av det som ​står i din journal. Det kan du göra på 1177.se

Här kan du läsa mer om hur du kan ta del av din journal.


Fast läkarkontakt?

Vi arbetar för att alla våra listade ska ha en fast läkarkontakt. Har du frågor om fast läkarkontakt för dig? Prata gärna med oss på vårdcentralen vid nästa besök/kontakt eller skicka ett meddelande via 1177 e-tjänster.


Vad innebär vårdgarantin?

Vårdgarantin innebär att du som patient ska få vård inom en viss tid. Den är en lagstadgad del av hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Vårdgarantin anger inom vilka tidsgränser du ska erbjudas vård. Däremot reglerar vårdgarantin inte om vård ska ges eller vilken vård du ska få. Det är alltid den medicinska bedömningen som avgör om och när du kan få vård inom vårdgarantins gränser.

Läs mer om vårdgaranti i Västra Götaland



Aktuellt från Närhälsan


Vårdval rehab

Enheten ingår i Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Det innebär att du som patient själv kan välja vilken rehabiliteringsenhet du vill vända dig till.

Chatta med Liv