Närhälsan Fristad vårdcentral

Vill du:

· veta mer om arbetet på Fristad vårdcentral?

· vara ett språkrör ut till befolkningen?

· föra fram synpunkter och ge oss förbättringsförslag?

Vi söker dig som har intresse av att medverka i ett patientråd där vi planerar några möten per år med olika teman. Gruppen ska representeras av personer i varierande åldrar för att nå ut och fånga upp olika intressen. Anmäl ditt intresse fram till 31 oktober, via vår funktionsbrevlåda: E-postadress Berätta gärna orsak till varför du vill vara med, namn och ålder. Vi återkopplar till dig om du blir medlem i gruppen, begränsat antal för att inte gruppen ska bli för stor.”

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

Telefonrådgivning
mån - fre 8:00 - 17:00

Öppettider

mån - fre 8:00 - 17:00

Besöksadress

Tärnavägen 6
513 33 Fristad

Drop-in
Distriktssköterska
Mån – fre 9:30-10:30

Västtrafik - reseplaneraren

Postadress

Närhälsan Fristad vårdcentral
Tärnavägen 6
513 33 Fristad

Vårdcentralschef

Ulrika Classon
070-637 64 00
E-postadress

Enhetschef utbildningsvårdcentral
Gudrun Greim 
(klockan 8.00–17:00)
076-050 58 05
E-postadress

Vår barnavårdscentral (BVC)

Hälsocoach online

Stärk din hälsa och må bättre i vardagen.

Boka din egen hälsocoach

Fyll i uppgifterna för att beställa hem en listningsblankett för underskrift. Blanketten skickas till den adress där du är folkbokförd.

 • skicka tillbaka underskriven blankett till vårdcentralen
 • listningen gäller från dagen efter vårdcentralen registrerat ditt val

Kom ihåg att det snabbaste sättet att lista dig/välja vårdcentral är via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

DIN EGEN VÅRDCENTRAL

Hjälpen är inte långt borta

Om du blir sjuk, har skadat dig eller mår psykiskt dåligt är det till oss du i första hand vänder dig. Vi hjälper dig att hålla dig frisk och stöttar dig till en hälsosammare livsstil. Vi finns nära dig och din familj genom hela livet.

Hos oss kan du bland annat få hjälp vid:

 • Infektioner (till exempel långvarig hosta, snuva, feber, halsont eller urinvägsbesvär)
 • Astma och KOL
 • Mag- och tarmbesvär
 • Högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar
 • Hudbesvär och sår
 • Psykisk ohälsa
 • Allergi
 • Diabetes
 • Minnesförsämring eller demens
 • Gynekologiska besvär
 • Vaccinationer

Utifrån dina besvär arbetar vi för att du så snabbt som möjligt ska träffa rätt yrkesgrupp.

Hos oss möter du ett kompetent team av läkare, distriktssköterskor, undersköterskor, rehabkoordinator och personal inom psykisk hälsa.

För dig som har svårt att ta dig till vårdcentralen kan vi göra hembesök. Det är ditt medicinska behov som ligger till grund för bedömningen att göra ett hembesök.

Om du behöver ytterligare hälso- och sjukvård av någon annan än oss på vårdcentralen hjälper vi dig vidare.

Barnavårdscentral

Till vårdcentralen hör även vår barnavårdscentral där vi följer ditt barns utveckling och ger dig råd och stöd i ditt föräldraskap.

Barnavårdscentralen har en egen webbplats som du hittar under relaterade mottagningar på denna sida.

VÅRD & HÄLSA

På en vårdcentral arbetar vi både med vård och hälsa. Här hittar du exempel på vad vi på vårdcentralen kan hjälpa dig med.

Astma och KOL

Känner du ett obehag när du andas och att du inte får tillräckligt med luft? Vid andningsbesvär, astma eller KOL kan du komma till oss. Vi kontrollerar din lungkapacitet, behandlar och följer upp dina besvär.

Vi vet hur svårt det kan vara att bli rökfri. Vi vet också hur mycket du kan vinna på att sluta röka. Prata med oss för råd och stöd.

Blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar

Vill du kontrollera ditt blodtryck kan du göra det hos oss. Om du har högt blodtryck behövs ibland behandling med till exempel läkemedel för att sänka blodtrycket. Vi ger dig även råd om hur du själv kan påverka ditt blodtryck genom att ändra dina levnadsvanor.

Demens

Du som känner att minnet börjar bli sämre eller har svårt att förstå din omgivning är välkommen till oss för utredning och behandling. Det går självklart bra att kontakta oss som anhörig.

Diabetes

Om du har eller misstänker att du har diabetes kan du vända dig till oss. För dig som lever med diabetes hjälper vi dig i din behandling. Hos oss kan du kontrollera ditt blodsockervärde, få råd kring kost och motion samt hur du sköter din diabetes på bästa sätt.

Psykisk hälsa

Känner du dig nedstämd, stressad eller orolig på ett sätt som påverkar ditt liv? Har du under en längre tid haft svårt att sova om nätterna? Kontakta oss för stöd och vägledning. Det kan handla om att förändra beteenden som hindrar dig i livet, eller förstå dina känslor och hantera dem.

Vaccinationer

Ska du åka utomlands? Eller vill du vaccinera dig mot säsongens influensa? Hos oss kan du ta de vanligaste vaccinationerna, till exempel vaccin mot TBE, Hepatit A och B, stelkramp och vissa andra resevaccinationer. Kontakta oss för rådgivning och tidsbokning.

Läs mer om vaccinationer

Prislista vaccinationer

VÄLJ VÅR VÅRDCENTRAL

Lista dig hos oss

Att välja vårdcentral innebär att du aktivt väljer vilken vårdcentral du vill tillhöra. Det kallas listning. Att vara listad innebär  att du betalar en lägre patientavgift när du besöker oss.

Valet av vårdcentral är personligt, därför behöver varje familjemedlem välja vårdcentral. För barn upp till 16 år är det vårdnadshavaren som väljer.

Listar du ditt barn hos oss så ansluts barn som är under 6 år automatiskt till vår barnavårdscentral.

Via 1177 Vårdguidens e-tjänster

Det snabbaste sättet att välja vårdcentral är att använda 1177 Vårdguidens e-tjänster. Klicka på "Välj vårdcentral" för att logga in och följ instruktionerna för att välja den vårdcentral där du vill vara listad. Listningen börjar gälla dagen efter du gjort ditt val.

Välj vårdcentral

Läs mer om hur du loggar in i e-tjänsterna

Få en blankett hemskickad

Du kan fylla i ett formuläret "Beställ listningsblankett" och inom några dagar få en förberedd listningsblankett skickad till din folkbokföringsadress. Du skriver under blanketten och postar tillbaka den till oss. Listningen börjar gälla dagen efter vi har registrerat ditt val på vårdcentralen.

På vårdcentralen

Vi hjälper dig gärna på vårdcentralen. Kom till oss och meddela att du vill bli listad. Gör gärna detta innan du behöver vård eftersom listningen börjar gälla först dagen efter.

Läs mer om vårdval på 1177.se

VI UTBILDAR LÄKARE

På vårdcentralen utbildar vi läkare med utländsk utbildning och kvalitetssäkrar introduktionen samt värderar och kompletterar deras medicinska kompetens. Vi ger läkarna teoretiskt och praktisk träning, där vi tar tillvara på läkarnas tidigare yrkeserfarenheter.

Läkarna är rekryterade utomlands och jobbar på en vårdcentral hos Närhälsan som de kombinerar med tjänstgöring hos oss. På det sättet gör vi att starten i svensk primärvård blir både tryggare och effektivare.

Unik satsning

Utbildningsvårdcentralen är en unik satsning som startades september 2014 hos oss på Närhälsan Fristad Vårdcentral. Nu förs konceptet vidare till andra av Närhälsans vårdcentraler i regionen.

Fristad utbildningsvårdcentralen utmärktes 2016 med förbättringspriset "Guldstetoskop" för sitt arbete att integrera utländska läkare till svensk primärvård.

Vår barnavårdscentral (BVC)

Hälsocoach online

Stärk din hälsa och må bättre i vardagen.

Boka din egen hälsocoach

Fyll i uppgifterna för att beställa hem en listningsblankett för underskrift. Blanketten skickas till den adress där du är folkbokförd.

 • skicka tillbaka underskriven blankett till vårdcentralen
 • listningen gäller från dagen efter vårdcentralen registrerat ditt val

Kom ihåg att det snabbaste sättet att lista dig/välja vårdcentral är via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Aktuellt från Närhälsan

Du kan göra mycket själv för att förhindra att du råkar ut för ett fall och de konsekvenser som kan följa av det. Här följer några tips som kan hjälpa dig att stå stadigare på benen.

Nu finns 30 dietister i hela regionen som en helt ny enhet inom Närhälsan. En dietist arbetar med att utreda och behandla näringstillstånd. De jobbar även med att bland annat förebygga ohälsosamma matvanor.

Senast uppdaterad: 2017-08-16 13:46